Locked Shields 2022Uspešno se je zaključila največja in najbolj zahtevna mednarodna vaja kibernetske obrambe v živo Locked Shields 2022, v kateri je že drugič sodelovalo tudi podjetje CREAplus.

Vajo Locked Shields 2022 je organiziral Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo (NATO Cooperative Cyber Defense Center of Excellence - CCDCOE). Skupaj je 24 modrih ekip, vključno z ekipo zavezništva NATO, vadilo obrambo informacijskih omrežij in sistemov v primeru obsežnega kibernetskega napada. Pri tem so ponovno letos aktivno vlogo odigrali tudi strokovnjaki podjetja CREAplus, ki so s svojim znanjem pripomogli u uspešnemu zagotavljanju ustrezne kibernetske obrambe.

Pri vaji Locked Shields gre za obsežno in zahtevno mednarodno vajo s področja kibernetske obrambe, ki jo vsako leto organizira CCDCOE iz Talina v Estoniji. Vaja je potekala po vnaprej pripravljenem scenariju možne kibernetske grožnje, ki je vsako leto narejen glede na aktualna varnostna tveganja v svetu. V vadišče so bile vključene najsodobnejše tehnologije, storitve in platforme, ki so posnemale civilne ter vojaške sisteme, uporabljene pa so bile tudi najsodobnejše metode kibernetskih napadov. V Sloveniji na podlagi smernic CCDCOE sodeluje Ministrstvo za obrambo v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Za vse udeležence je bila vaja izjemna izkušnja, saj je bila strokovno in tehnično izjemno zahtevna. Čeprav je bila slovenska ekipa zelo raznovrstna, se je zelo hitro vzpostavil enoten ekipni duh, celotna ekipa je bila polno angažirana in ves čas vaje zasledovala isti cilj. Ekipni duh in zavzetost sta se skupaj s strokovnostjo sodelujočih odrazila tudi na končnem izidu vaje. Slovenska ekipa je namreč dosegla še boljši rezultat kot lani, čeprav je na vaji sodelovala šele drugič. Vsakoletna vaja kibernetske obrambe v realnem času Locked Shields je edinstvena priložnost za nacionalne kibernetske branilce, da vadijo ščitenje nacionalnih informacijskih sistemov in kritične infrastrukture pred različnimi kibernetskimi napadi.

Več o vaji tukaj.